Barroso: voer snel afspraken van EU-top uit!

EU-Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso heeft de lidstaten gevraagd om de afspraken van de recente EU-crisistop zo snel mogelijk uit te voeren. Hij wijst op de stijgende spanningen inzake Spanje en Italië.

Barroso noemt de huidige spanningen op de financiële markten, vooral dan tegen Spaanse en Italiaanse staatsbons, "niet gerechtvaardigd".

Toch wil hij dat de EU-lidstaten nu een sterk signaal uitsturen om de beleggers gerust te stellen. Barroso wil dat de nationale parlementen van de lidstaten haast maken met de goedkeuring van maatregelen die op de crisistop van enkele weken geleden waren afgesproken.

Concreet gaat het over een nieuw hulpplan van 109 miljard euro voor Griekenland en de toelating voor het Europese noodfonds EFSF om staatsobligaties van landen in moeilijkheden te kopen om de druk op die bons weg te nemen.

Volgens Barroso kunnen die maatregelen de rust herstellen, maar dat moet dan wel snel gebeuren. De rente op Spaanse en Italiaanse staatsbons is de voorbije dagen gestegen tot respectievelijk 6,45% en 6,2% en dat is op termijn moeilijk vol te houden.