EU moeit zich met Schelde-akkoorden

De Europese Commissie dreigt met juridische stappen als het kabinet-Rutte de afspraken in de Schelde-akkoorden niet nakomt. Dat staat in een brief aan het directoraat-generaal Milieuzaken en het bericht staat in De Volkskrant.

In het akkoord tussen België en Nederland staat dat Nederland ter compensatie voor de uitdieping van de Schelde de Hedwigepolder weer onder water moet zetten, maar tot nog toe is dat niet gebeurd omdat er lokaal protest is.

De Nederlandse regering wil intussen afzien van het onder water zetten van de polder en zoekt naar alternatieven. Zo hoopt minister van Natuur Henk Bleker (kleine foto) dat een gedeeltelijke ontpoldering vlak bij Vlissingen en een aantal binnen- en buitendijkse maatregelen zullen volstaan om te voldoen aan de internationale verplichtingen.

Maar Nederland zou de bal misslaan, schrijft De Volkskrant. De EU zou de mogelijke alternatieven als onvoldoende afdoen. "De onmisbare herstelwerkzaamheden aan het waardevolle estuarium mogen niet buiten de Westerschelde worden uitgevoerd", klinkt het in de brief.

Binnenkort heeft Bleker een onderhoud met Europees Commissaris Janez Potocnik. Als het land de afspraken niet uitvoert, zou de Europese Commissie "niet aarzelen om de zogenoemde inbreukprocedure te starten".