Gebroken spaarlampen gevaarlijker dan gedacht

Volgens een nieuwe studie kunnen bij gebroken spaarlampen tot 10 weken lang gevaarlijke kwikdampen vrijkomen. Het gaat om een studie van "Environmental Engineering Science", die werd opgepikt door anti-spaarlampgroeperingen zoals "De spaarlamp-ramp."

Volgens de nieuwe studie worden de veiligheidsnormen voor kwik ver overschreden wanneer een spaarlamp breekt. Meer nog, de voor de mens gevaarlijke blootstelling aan kwik zou tot 10 weken kunnen duren.

Hoe het ook zij, een spaarlamp is een zogenoemde amalgaamlamp, die naast kwik ook andere gassen bevat die niet gezond zijn voor de mens.

Op 1 september treedt overigens een nieuwe fase in van het Europese gloeilampenverbod. Dan verdwijnen ook de gloeilampen van 60 watt uit de rekken, nadat dat eerder al gebeurd was voor die van 100 en 75 watt.

Tegenstanders van het verbod wijzen naar een ander nadeel van de spaarlamp: ze zou meer depressies veroorzaken dan gloeilampen, omdat ze nu eenmaal minder helder licht geven.