Moebarak pleit onschuldig vanop ziekenhuisbed

In de Egyptische hoofdstad Caïro is vanmorgen het proces tegen de voormalige president Hosni Moebarak van start gegaan. Hij wordt beschuldigd van corruptie en van de opdracht te hebben gegeven tot het doden van demonstranten. Tijdens deze eerste zitting pleitte Moebarak onschuldig. De zitting is verdaagd tot 15 augustus.

De voormalige president wordt beschuldigd van corruptie, maar het is vooral de aanklacht voor moord die het zwaarst doorweegt. Bij de protesten op en om het Tahrirplein in Caïro begin dit jaar kwamen zowat 850 demonstranten om het leven. Moebarak moet zich nu verantwoorden voor die doden. In principe kan hij de doodstraf krijgen, maar veel Egyptenaren vrezen dat de huidige militaire machthebbers het niet zo hard zullen spelen.

Naast Moebarak staan ook zijn twee zonen Alaa en Gamal terecht voor dezelfde feiten, net als de ex-minister van Binnenlandse Zaken Habib el-Adly en 6 mensen van de veiligheidsdiensten.

Nadat de aanklachten voor corruptie en betrokkenheid bij moord tegen Moebarak en de anderen waren voorgelezen, kregen de beschuldigden het woord. Moebarak, zijn zonen en de andere beklaagden hebben allemaal onschuldig gepleit op de aanklachten. "Ik ontken al deze aanklachten en beschuldigingen met klem", klonk het bij Moebarak.

Bij het begin van de zitting was het onduidelijk of de zitting wel zou plaatsvinden. De advocaten van Moebarak gaven te kennen dat ze het proces wilden laten schorsen omdat Moebarak te ziek zou zijn om de zittingen bij te wonen. Uiteindelijk is dat niet gebeurd, maar het blijft de vraag of de advocaten hetzelfde vertragingsmanoeuvre niet later zullen aanwenden.

Los van de onzekere gezondheidstoestand van Moebarak hebben de advocaten nog andere truukjes in de wachtrij. Een van de advocaten van Moebarak heeft gevraagd om maar liefst 1.631 getuigen te verhoren in de rechtszaal. Dit is bedoeld om de procedure zo lang mogelijk te rekken.

De volgende zitting voor Moebarak en zijn twee zonen heeft de rechter gepland op 15 augustus. Ook daar moeten Moebarak en de andere beklaagden verplicht aanwezig zijn. De rechter besliste alvast dat Moebarak niet mag terugkeren naar het ziekenhuis in Sharm el Sheik, waar hij tot nu toe verbleef, maar dat hij naar een ziekenhuis nabij Caïro moet gaan zodat zijn aanwezigheid bij de volgende zittingen verzekerd is. Het proces tegen de andere beschuldigden gaat morgen al verder.

Op een ziekenbed in een kooi

Moebarak is vanmorgen vroeg per ambulance overgebracht naar de luchthaven van Sharm el Sheikh om daar het vliegtuig te nemen naar Caïro. Per helikopter is hij dan naar de rechtszaal gebracht. Toen die landde, weerklonk er gejuich bij de honderden demonstranten die zich ter plaatse verzameld hadden.

De ex-dictator werd in een ziekenhuisbed naar binnen gereden. Hij droeg een wit uniform en verborg zijn gezicht met een arm. Moebarak en de de andere beklaagden moeten het proces volgen vanuit een metalen kooi in de rechtszaal (foto in tekst). Ook in de kooi ligt Moebarak in een ziekenhuisbed. De anderen staan recht.

In de zaal van het proces is plaats voor 600 mensen. Enkele families van overleden demonstranten hebben de kans gekregen om plaats te nemen in de rechtszaal om het proces te kunnen bijwonen.