Politie bevrijdt meisje van een "bom"

In Sydney, in Australië, heeft de politie een 18-jarig meisje uit een benarde situatie kunnen bevrijden. Het meisje zat urenlang vast aan een verdacht explosief tuig in haar huis. Volgens sommige bronnen zat er een bom om haar nek, al wil de politie daar niets over zeggen. De politie tast in het duister over de dader(s) en het motief.

De politie van Sydney kreeg rond 14.30 uur plaatselijke tijd (5.30 uur 's ochtends bij ons) een oproep van een 18-jarig meisje met de melding van "een verdacht explosief tuig" in haar huis in Mosman, een voorstad van Sydney waar heel wat gegoede families wonen.

Verschillende huizen in de omgeving werden ontruimd, straten werden afgesloten en ambulances en brandweerwagens haasten zich naar de buurt. De hulpdiensten waren erg karig met commentaar. Volgens verschillende bronnen was de bom bevestigd rond de nek van het meisje. De politie wilde daar niet op ingaan en wilde alleen maar kwijt dat het verdachte tuig was gevonden "in de buurt van het meisje", dat het "een bijzonder precaire situatie" was. "Het tuig werd onderzocht en het meisje werd bijgestaan", klonk het alleen maar.

Uiteindelijk duurde het 10 uur voor de tiener kon worden bevrijd uit de hachelijke situatie en herenigd werd met haar ouders, die alles vanop een afstand hadden moeten volgen. Het meisje is naar het ziekenhuis gebracht, maar ze maakt het volgens de politie goed. "Ze zat in een ongemakkelijke positie, en ze zal zich nog een tijdje ongemakkelijk voelen", zei commissaris Mark Murdoch na afloop.

"Zeer gesofisticeerd en ingewikkeld apparaat"

Het tuig was nog altijd intact toen het meisje werd bevrijd. Het is nog altijd niet duidelijk of het om een bom gaat. "Het is een zeer gesofisticeerd en ingewikkeld apparaat", verklaarde Murdoch. En: "De manier waarop het in de buurt van het meisje was geplaatst, maakte dat het ons 10 uur heeft gekost om haar te kunnen bevrijden". Naar eigen zeggen heeft de politie gedurende al die tijd overleg gepleegd met de Australische federale politie en het Britse leger. "We hebben er werkelijk alles aan gedaan om ons doel te bereiken, en dat doel was altijd de veiligheid van het meisje garanderen."

De speurders en de familie tasten in het duister over een motief. Volgens sommige media is het incident gelinkt aan een afpersingszaak en lag er een losgeldbrief in het huis, maar dat wil de politie niet bevestigen. De speurders zijn wel op zoek naar de persoon die het explosieve tuig in de woning geplaatst heeft. "Er is interactie geweest tussen het slachtoffer en de dader. We willen degene die dit gedaan heeft vatten", aldus Murdoch. De komende uren wordt het huis uitgekamd op zoek naar sporen en aanwijzingen. Ook het tuig zelf wordt nog voort onderzocht.