Regeringscrisis bedreigt euroland Cyprus

In Cyprus is de centrumpartij DIKO uit de regering gestapt. Daardoor bestaat die enkel nog uit leden van de communistische AKEL en heeft die geen meerderheid meer.

De DIKO verwijt de linkse AKEL dat de partij al langer talmt met het doorvoeren van nodige structurele hervormingen onder druk van de vakbonden. De breuk is evenwel het gevolg van onenigheid over een standpunt voor gesprekken over hereniging met het noorden van het eiland dat door Turkije wordt bezet.

De crisis werd nog op de spits gedreven door de recente ontploffing van een munitiedepot. Daardoor is een nabijgelegen elektriciteitscentrale zwaar beschadigd, waardoor het land kampt met een stroomtekort. Dat heeft economische gevolgen en de bevolking is woedend over de laksheid waarmee explosieven vlakbij een belangrijke energiecentrale werden opgeslagen.

De centrumpartij DIKO stapt nu uit de regering. De AKEL zal nu wellicht een minderheidsregering vormen, maar of die dan plots stevig gaat hervormen, kan betwijfeld worden.

De situatie is erg vervelend, want sommige analisten vrezen dat Cyprus wel eens het volgende euroland zou kunnen worden dat om internationale hulp zal moeten vragen. Veel Cypriotische banken hebben grote belangen in het door een zware crisis getroffen Griekenland. Cyprus is lid van de Europese Unie en van de eurozone, maar omdat het een kleine economie heeft, zou eventuele steun op zich niet zo'n probleem mogen zijn.