Restauratie paviljoen van Ito bijna van start

Het kunstwerk van de Japanse architect Toyo Ito op de Burg in Brugge, zal worden gerestaureerd. De financiële tegemoetkoming van de Vlaamse regering werd definitief goedgekeurd. Ook de bouwvergunning werd intussen aangevraagd.

De Vlaamse regering zal 278.000 euro bijdragen in de restauratiekosten van het kunstwerk van Toyo Ito in Brugge. Ook de provincie West-Vlaanderen en de stad Brugge dragen financieel bij tot de restauratie. Het totale kostenplaatje bedraagt immers meer dan 500.000 euro.

"Dit kunstwerk heeft een bewogen geschiedenis achter de rug", zegt schepen van toerisme Jean-Marie Bogaert. Het kunstwerk werd opgericht naar aanleiding van het Europese Culturele Jaar 2002 in Brugge. Volgens Bogaert was het de bedoeling om het kunstwerk in 2007 weer weg te nemen. "Maar drie jaar geleden werd de vloer ernstig beschadigd nadat een vorkheftruck er was doorgereden."

Daarna ontstond er een dispuut tussen voor- en tegenstanders van de restauratie. "Hoewel de stad Brugge zelf geen voorstander was van het behoud van het werk, beschermde voormalig minister Dirk Van Mechelen het toch", weet Bogaert. "De restauratie ervan kon dus niet langer uitblijven."

Naast de nodige herstellingen, zullen ook verbeterings- en consolideringswerken uitgevoerd worden. Zo worden de doorzichtige wanden vervangen door glas en wordt de vijver uitgebroken.

Meest gelezen