Rookverbod in cafés erg goed nageleefd

Het algemene rookverbod in de horeca, dat nu iets meer dan een maand van kracht is, wordt heel goed opgevolgd. Bij controles van de FOD Volksgezondheid in juli leefde maar 5 procent het rookverbod niet na.

Op 1 juli werd het algemeen rookverbod in de horeca van kracht. De controles op de naleving ervan werden ook meteen opgestart. In juli voerde de Tabakscontroledienst 1.557 controles uit, de helft van de geplande 3.000 in juli en augustus. In slechts 81 cafés, een kleine 5 procent, werd op het moment van de eerste controle nog gerookt.

Het algemene rookverbod wordt dus goed nageleefd. Wat wel opvalt, is dat in 4 op de 10 zaken het rookverbod niet correct is aangegeven, "Dat wil zeggen dat het niet aan de voordeur of onvoldoende zichtbaar binnenin de zaak voor de klanten aangeduid is", zegt woordvoerder Jan Eyckmans van de FOD Volksgezondheid. "Maar dat kunnen we meestal tijdens de controle zelf al oplossen. Onze inspecteurs hebben altijd rookverbodstickers bij en die geven we graag cadeau aan de uitbaters."

Bij de eerste controles werden enkel waarschuwingen uitgedeeld, vanaf een tweede controle kunnen er boetes volgen die kunnen oplopen tot 1.650 euro. Tot nu toe werden nog geen boetes uitgedeeld omdat alle horeczaken bij de tweede controle in orde waren.

Wat nog opvalt bij de controles, is dat 9 procent van de uitbaters heeft beslist om vanaf 1 juli weer eten te serveren. Bij 7,5 procent was dan weer een rookkamer die wettelijk in orde is.

"Wachten op compensatiemaatregelen"

Het Nationaal Syndicaat voor de Zelfstandigen (NSZ) is niet verbaasd door de goede naleving van het rookverbod, maar wijst er in een persbericht op dat de sector wel wacht op compensatiemaatregelen, zoals onder meer de uitstel van betaling van sociale bijdragen, bedrijfsvoorheffing en RSZ-bijdragen, en een verlaagde btw.