Songfestival zal politiek gekleurd zijn

Mensenrechtenorganisaties in Azerbeidjan willen het Eurovisiesongfestival van volgend jaar aangrijpen om de inbreuken op de democratische principes in hun land aan de wereld te laten zien en aan te klagen.

"De muziek van de vrijheid in een onvrij land", hebben ze hun campagne gedoopt.

"De organisatie van het Songfestival is een kans om de situatie in Azerbeidjan om te keren", zegt Anar Mamedli, een van de organisatoren van de campagne. De verenigingen zullen de vrijlating van politieke gevangenen eisen en de opheffing van de beperkingen op de media en de oppositie.

Mamedli hoopt dat het Songfestival zijn land en dan vooral de autoritaire tactieken van president Ilham Aliev in de schijnwerpers zal zetten. Aliev heeft de organisatie van het festival trouwens toevertrouwd aan zijn echtgenote Mehriban.

De voormalige Sovjetrepubliek Azerbeidjan is gastheer voor het Songfestival na de overwinning van het duo Ell en Niki (foto) eerder dit jaar.