Stille film van Alfred Hitchcock ontdekt

Een van de eerste films gemaakt door de Britse regisseur Alfred Hitchcock is opgedoken in Nieuw-Zeeland. Het New Zeeland Film Archive heeft drie filmspoelen teruggevonden van de film "The white shadow". De film bestaat in totaal uit zes spoelen. Waar de andere drie zich bevinden, is nog onbekend.

"The white shadow" is een stille film die dateert uit 1923. De film is een melodrama over twee zussen. Hitchcock schreef het scenario, ontwierp de decors, editeerde de film en assisteerde regisseur Graham Cutts.

"Dankzij deze ontdekking kunnen experts zich verder verdiepen in de eerste visuele en verhalende ideeën van Hitchcock", zegt David Sterritt, het hoofd van de Amerikaanse nationale vereniging voor filmcritici.

De filmspoelen maken deel uit van een collectie stille films, die in 1993 in bezit kwam van het Nieuw-Zeelandse filmarchief. Ze waren eigendom van Jack Murtagh, die in een bioscoop werkte tijdens de eerste helft van de 20e eeuw. Destijds moesten bioscopen de filmkopieën vernietigen, zodra de film uit roulatie werd gehaald, maar Murtagh nam de films mee en bewaarde ze in zijn tuinhuisje. Na zijn dood schonk hij ze aan het archief.