Tientallen gewonden bij rellen door proces-Moebarak

Voor de politieschool waar het proces tegen Hosni Moebarak vanmorgen plaatsvond, is het tot rellen gekomen tussen voor- en tegenstanders van de voormalige president. Daarbij zouden zeker 61 mensen gewond zijn geraakt. Voor de Egyptenaren is de start van het proces een historische gebeurtenis.

Enkele honderden Egyptenaren verzamelden vanmorgen aan de politieschool in Caïro waar het proces plaatsvindt. De school stond vroeger nog bekend als de Moebarak-academie.

Meer dan 3.000 soldaten en agenten waren opgetrommeld om alles in goede banen te leiden, maar toch kwam het tot rellen tussen voor-en tegenstanders van Moebarak. Ze gooiden met stenen en flessen naar elkaar en toen de politie tussenbeide kwam, moest die het ontgelden. 50 mensen werden naar een ziekenhuis vlakbij gebracht, terwijl in andere ziekenhuizen 11 slachtoffers werden geteld.

De ex-president die moest wijken voor de volkswoede, heeft dus nog steeds medestanders. "Wij zeggen "neen" aan de vernedering van de president. Deze president heeft Egypte 30 jaar lang gediend. Hij was internationaal gerespecteerd, ook door Amerika en Israël", zegt een van hen.

Voor de demonstranten die Moebarak van de macht verdreven door het Tahrirplein in Caïro te blijven bezetten, is het dan weer een feestelijke dag. "Ik ben blij want de mensen die gedood zijn, krijgen hun rechten terug. De Egyptenaren hebben 30 jaar lang in vernedering geleefd", luidt het daar.

Voor Egypte is de start van het proces tegen Moebarak alleszins een historisch moment. "De meeste Egyptenaren, zelfs diegenen op het Tahrirplein, geloofden niet dat het tot een proces zou komen", aldus VRT-correspondent Gert Van Langendonck. Het land wacht in spanning af wat er nu gaat volgen. Miljoenen Egyptenaren volgen het proces live op televisie.