Wordt Van Rompuy gezicht van de euro?

Europa denkt eraan om Herman Van Rompuy het gezicht te maken van de eurozone, dat is de verzameling van landen waar met de Europese munt wordt betaald. Dat schrijft De Standaard op basis van goede bronnen.

De euro staat de voorbije maanden zwaar onder druk door de financiële problemen van Griekenland en bij uitbreiding ook Ierland, Portugal, Spanje en Italië. Door een gebrek aan eenduidige communicatie kon de eenheidsmunt slechts moeizaam standhouden tijdens de schuldencrisis.

Om zulke problemen in de toekomst te vermijden, zou het takenpakket van Europees president Herman Van Rompuy worden uitgebreid. Hij zou in de toekomst het gezicht moeten worden van de eurozone.

Momenteel is er al een wettelijke eurozone. Die bestaat uit de Europese ministers van Financiën en wordt voorgezeten door de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker (kleine foto). Maar zowel Frankrijk als Duitsland, de 2 zwaargewichten in de eurozone, zouden nu bereid zijn om te werken aan een soort van economische regering voor de muntunie.

Op die manier zou het vertrouwen in de euro moeten worden hersteld en zou er krachtdadiger moeten worden opgetreden en gecommuniceerd kunnen worden in crisistijden. De beslissing over de herverdeling van taken zou dit jaar nog vallen, wellicht tijdens de EU-top in oktober.