Zegt u "nonkel" tegen Toetanchamon?

Een op de twee West-Europeanen is een afstammeling van de Egyptische farao Toetanchamon. Dat blijkt uit een onderzoek van Igenea, een Zwitsers instituut rond genealogie.

De onderzoekers hadden eerst het DNA gereconstrueerd van Toetanchamon, die over Egypte regeerde in de 14e eeuw voor Christus. Volgens de genetici behoort hij tot het zogenoemde haplotype R1b1a2.

Onderzoek leert dat zowat 50% van alle West-Europeanen tot hetzelfde type behoort. Concreet betekent dat dat ze een gemeenschappelijke voorouder hebben. Die gemeenschappelijke voorouder zou in de Kaukasus hebben geleefd, zo'n 9.500 jaar geleden. Zijn nazaten verspreidden zich over ons continent gelijktijdig met de verspreiding van de landbouw.

Opvallend is dat de genetische groep vooral voorkomt in West-Europa. In Frankrijk en Spanje hebben respectievelijk zelfs 60% en 70% van de inwoners eenzelfde profieltype. In Egypte, vreemd genoeg, is dat minder dan 1%.

Het onderzoek van Igenea is een slimme commerciële zet. Het Igenea verkoopt immers zelf genetische testen die uw genetisch type vaststellen. Zo kunt u onderzoeken of u al dan niet verwant bent met de farao.