9 mannen en 1 vrouw azen op hoogste politieambt

Tien politiemensen hebben zich kandidaat gesteld om Fernand Koekelberg op te volgen als hoofd van de federale politie. Voor het eerst dingt er een vrouw mee naar de functie. Ook Koekelberg zelf -voorlopig geschorst- wil zijn oude job terug.
Catherine De Bolle, korpschef van de lokale politie van Ninove

Er is dus ook één vrouw die commissaris-generaal wil worden: Catherine De Bolle, de korpschef van de politie van Ninove. Alle kandidaturen worden nu bekeken door een selectiecommissie. In oktober zou de federale regering de knoop moeten doorhakken.

De huidige commisaris-generaal ad interim, Paul Van Thielen, heeft zich geen kandidaat gesteld. Hij vervangt Fernand Koekelberg (foto links), die de functie bekleedde tussen maart 2007 en maart 2011. Nadat er commotie was ontstaan over een omstreden dienstreis naar Qatar nam hij ontslag.

De controversiële Koekelberg wil zijn oude job graag terug. Momenteel zit hij echter een schorsing uit. Half juli werd hij op non-actief gezet in zijn huidige functie van coördinator voor de verbindingsofficieren bij de gewesten en de gemeenschappen nadat zijn ex-vriendin hem beschuldigd had van verkrachting.

De Raad van State verwierp gisteren het beroep dat Koekelberg had aangetekend tegen die schorsing, maar volgens zijn advocaten heeft dat geen nadelige gevolgen voor zijn kandidatuurstelling. Ook Koekelbergs twee vroegere adjuncten, Jean-Marie Van Branteghem en Olivier Libois, hebben zich kandidaat gesteld.

Ten slotte azen ook Jaak Raes (directeur-generaal van het crisiscentrum), Glenn Audenaert (foto links, directeur van de federale gerechtelijke politie in Brussel), Michel Brasseur (algemene inspectie), Marc Van Laere (directeur gerechtelijke operaties), Wim Liekens (hoofd operaties politionele informatie) en Marcel Simonis (korpschef van de lokale politie van Verviers) op het hoogste politieambt.

De deadline voor de kandidaturen verstreek gisteravond. Er is een kleine kans dat er vandaag via aangetekende zendingen alsnog namen bijkomen.