“Stromen” bevestigen mogelijk water op Mars

Nieuwe beelden van mysterieuze terugkerende “stromen” zouden bevestigen dat er zout water stroomt op Mars. Dat zijn de bevindingen van een Amerikaans-Zwitserse studie die vandaag verscheen in het vakblad Science.

Een reeks beelden van de “Mars Reconnaissance Orbiter” tonen vele lange, donkere “stromen” van een paar meter breed die tussen de lente en de zomer op diverse steile hellingen ontstaan. Tijdens de winter verdwijnen deze “stromen” opnieuw. Volgens wetenschappers is de beste verklaring voor deze waarnemingen de doorsijpeling van zout water.

Waar water is, kan leven zijn. En volgens de wetenschappers zijn deze stromen dan ook de beste plaats om op zoek te gaan naar mogelijk leven op de rode planeet. Als er op aarde in zeer moeilijke omstandigheden micro-organismen kunnen overleven, bestaat volgens de onderzoekers de kans dat dit op mars ook kan.