Bom rond hals Australisch meisje was nep

De "bom" die een indringer om de hals van een 18-jarig meisje uit Sydney plaatste, was nep. Dat heeft de Australische politie bekendgemaakt. Experts waren gisteren 10 uur in de weer om het het tuig los te maken. De dader zou de rijke vader van het meisje hebben willen afpersen.

Het pakket veroorzaakte een hele dag paniek en opschudding in de media. Volgens het meisje was een gemaskerde man in haar huis binnengedrongen en had die de vermeende bom aangebracht, samen met een briefje waarop een aantal eisen stonden. Wat die eisen waren, is niet bekendgemaakt.

De politie is nog op zoek naar de dader en gaat ervan uit dat hij de kraagbom wilde gebruiken om de vader van het meisje, een van de rijkste mensen van Sydney, af te persen. "De dader heeft hier duidelijk veel werk in gestoken", zegt een politiewoordvoerder, die ook meldde dat het briefje met instructies nu gebruikt wordt om de dader op het spoor te komen.

Dat de hele operatie 10 uur lang geduurd heeft, komt omdat de bom erg goed was nagemaakt, klinkt het. "Het tuig gaf in elk geval de indruk echt explosieven te bevatten. We moesten die dreiging wel serieus nemen tot we het tegendeel konden bewijzen. Dat is wat we gedaan hebben en dat is ook waarom het zo lang geduurd heeft."

"Dit verwacht je niet in Australië"

Tijdens de operatie werden verschillende huizen in de omgeving ontruimd en enkele straten werden afgesloten. Het meisje zelf werd achteraf naar het ziekenhuis overgebracht, maar ze heeft geen verwondingen overgehouden aan het gebeuren.

"Ik denk dat ze zich vanmorgen vrij goed voelde. Ze is wel een beetje moe en stram, ze heeft dan ook 10 uur lang dat verdomde apparaat rond haar nek moeten dragen", zei haar vader aan de pers. De familie zegt ook geen enkel idee te hebben waarom juist zij zijn uitgekozen.

De vreemde zaak heeft wereldwijd de aandacht getrokken. In Australië zelf heeft eerste minister Julia Gillard intussen ook gereageerd. "Toen ik het zag vanmorgen was het eerste dat ik zei: "Dit lijkt op een Hollywoodscenario, iets dat je ziet in de bioscoop of op tv." Ik had nooit verwacht dat dit in realiteit in Australië zou kunnen gebeuren."