CD&V-politica Erika Thijs is overleden

De Limburgse gedeputeerde en de voormalige senator Erika Thijs is overleden aan de gevolgen van kanker. Dat heeft de provincie Limburg meegedeeld. Ze was 51 jaar. In het provinciehuis van Limburg is een rouwregister geopend.

Erika Thijs begon haar politieke carrière in 1986, toen ze arrondissementeel voorzitter van de CVP-Jongeren Tongeren-Maaseik werd. Ze was van 1988 tot vandaag gemeenteraadslid in Bilzen. 

Van 1995 tot 2006 was ze senator voor de Vlaamse christendemocraten. Daar werkte ze vooral rond asiel, mensenhandel, en in de onderzoekscommissie Rwanda en de Grote Meren. Ze was ook partijdirecteur voor vorming en beweging. In 2006 volgde ze partijgenote Sonja Claes op als Limburgs gedeputeerde van Welzijn.

Een jaar later kreeg ze te horen dat ze kanker had. Ze onderging verschillende operaties en vocht hevig tegen de ziekte. "Ik zou Erika niet zijn als ik niet zou vechten. Vroeger vocht ik voor mijn idealen en nu spijtig genoeg ook voor mijn leven", reageerde ze toen.

Thijs bleef ook werken, steeds met evenveel enthousiasme en gedrevenheid. Ze startte én voltooide een hele reeks initiatieven en projecten in de gezondheidszorg, vooral kankerpreventie lag haar nauw aan het hart.

Maar op een bepaald moment moest ze toegeven dat ze de bittere strijd tegen haar ziekte aan het verliezen was. "Ik heb drie jaar lang gevochten en gedacht dat ik ging genezen. Dan weet je dat dat niet het geval gaat zijn en dan moet je proberen om je leven een zo goed mogelijke invulling te geven en dat probeer ik nu te doen. Elk jaar, elke maand die ik krijg, daar probeer ik van te genieten."

CD&V: "Thijs staat voor passie en levensvreugde"

"Met Erika Thijs verliest CD&V een van haar onstuitbare locomotieven", laat partijvoorzitter Wouter Beke weten in een reactie op het overlijden van de politica. "Erika Thijs staat voor passie en levensvreugde."

"CD&V neemt verslagen afscheid van een dame die met onevenaarbaar enthousiasme ontelbare mensen wist te raken. Haar drijvende kracht bond mensen en deed ze boven zichzelf uitstijgen."