ECB koopt opnieuw obligaties eurolanden op

De Europese Centrale Bank (ECB) koopt vanaf vandaag opnieuw obligaties van de eurolanden op. Op die manier wil ze de markten geruststellen. De Europese rente blijft ook, zoals verwacht, ongewijzigd op 1,5 procent.

De Europese beurzen leken zich vanmorgen weer wat te stabiliseren, na acht opeenvolgende dagen met verliescijfers. Rond de middag bleef de Bel-20 hangen rond de openingskoers. Ook de beurzen van Frankfurt, Parijs en Amsterdam hingen rond een status quo. Na de middag stonden verschillende beurzen echter opnieuw in het rood.

De voorbije dagen tekenden de beurzen forse verliezen op door de blijvende ongerustheid over de Spaanse en Italiaanse economie, twee eurolanden met een immense aandelenmarkt, maar vooral door de schuldencrisis in de Verenigde Staten en de verzwakte Amerikaanse economie.

De Europese Centrale Bank tracht de markten nu wat te kalmeren door zich opnieuw op de obligatiemarkt te begeven en obligaties van eurolanden op te kopen. De aankoop van staatsobligaties lag sinds maart stil. Kalmere markten zijn echter niet voor vandaag, want vrijwel alle Europese beursindices maakten een duik van meer dan 3 procent.

Sommige analisten menen dat de ECB al veel vroeger met de aankoop had moeten beginnen. "Het is de taak van de bank om ervoor te zorgen dat er stabiliteit komt wanneer er zo'n financiële crisis is", zegt economoom Paul De Grauwe. "Ze heeft dat tot nog toe onvoldoende willen doen en dat is ook een van de oorzaken waardoor we vandaag met die crisis te maken hebben."

Rente blijft ongewijzigd

De Europese Centrale Bank heeft vandaag ook bekendgemaakt dat ze de rente op 1,5 procent houdt, zoals werd verwacht. Een hogere rente maakt lenen duurder en zou het economische herstel kunnen tegenwerken.

Anderzijds is een renteverhoging een belangrijk wapen tegen te hoge inflatie. Vorige maand werd de rente nog licht verhoogd met 0,25 procent. Analisten verwachten dat de rente dit jaar nog één keer zal worden verhoogd, in oktober of december.