Forse groei op Brussels Airport in eerste semester

Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar verwelkomde Brussels Airport in totaal 8,6 miljoen passagiers, tegenover 7,7 miljoen in 2010. Dat betekent een groei van 12,1 procent.

Volgens luchthavenexploitant The Brussels Airport Company (TBAC) zou de groei slechts 8 procent bedragen zonder de aswolk van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull, die het vliegverkeer zwaar verstoorde tijdens de paasvakantie van vorig jaar.

Nog volgens TBAC is het transferverkeer de voorbije maanden fors toegenomen. Dat is vooral te danken aan de ontwikkelingen bij Brussels Airlines en haar partnermaatschappijen binnen de Star Alliance, die hun hub op Brussels Airport steeds verder ontwikkelen. Zo lanceert Star-partner Thai Airways binnenkort een nieuwe intercontinentale verbinding met Bangkok. Ook bij het Europese zakenverkeer en het lowcostverkeer worden groeicijfers genoteerd.

De politieke onrust in de Arabische wereld en in sommige Afrikaanse landen en de aardbeving in Japan  hebben volgens TBAC maar een beperkte invloed gehad.

Intussen hoopt spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel nog dit jaar opnieuw hst-treinen naar Brussels Airport  te laten rijden. Er worden gesprekken gevoerd met Thalys, dat de hst-treinen Parijs-Brussel-Keulen en Parijs-Brussel-Amsterdam exploiteert.

Acht jaar gelden reed er al een Thalys-trein van Parijs naar Brussels Airport, in samenwerking met Brussels Airlines. De maatschappij hoopte zo extra klanten vanuit Frankrijk aan te trekken voor haar vluchten van en naar Afrika. De samenwerking werd echter na een jaar stopgezet.