Grote invasie van steekmuggen op komst

Dankzij de hogere temperaturen mogen we volgens het Instituut voor Natuurwetenschappen de komende dagen een grote invasie van steekmuggen verwachten. De beestjes hebben de laatste weken niet veel speelruimte gekregen door de koudere temperaturen, maar daar komt nu dus verandering in.

Tijdens de strenge winter zijn veel beestjes doodgevroren, maar uitgestorven zijn de steekmuggen nog niet, hoewel we ze de laatste weken niet vaak hebben gezien. Maar daar komt volgens kenners de komende dagen verandering in. De temperaturen zijn aan het stijgen en de muggen worden actiever.

De meeste muggen gaan zo snel mogelijk op zoek naar vers bloed. Na een bloedmaaltijd legt een vrouwtjesmug honderden eitjes. De spreekwijze "kweken als konijnen" kan dus beter vervangen worden door "kweken als muggen". Het enige wat de vrouwtjesmug naast vers bloed nodig heeft, is stilstaand water: een verstopte dakgoot, een schaaltje water onder een bloempot, een holle boomstronk... zijn ideale legplaatsen.

De laatste dagen zijn weer flink wat mensen gestoken, waardoor er een duizendvoud aan eitjes is gelegd. Het duurt zo'n 10 dagen eer de eitjes uitkomen. Als het nog even warm blijft, kunnen muggen 2 tot 3 keer eitjes leggen. Het nageslacht van 1 mug kan zo in de duizenden lopen. Wie de muggen liever niet ziet komen, moet ervoor zorgen dat er geen stilstaand water in de buurt is.