Japan stuurt 3 nucleaire topambtenaren de laan uit

In Japan worden drie topambtenaren die verantwoordelijk zijn voor het nucleaire beleid, de laan uitgestuurd. Volgens de regering zijn ze te laks geweest in het toezicht op de nucleaire sector. De overheid heeft intussen ook ingegrepen om de munt, de yen, zwakker te maken.
De getroffen kerncentrale van Fukushima

Het was minister van Handel, Industrie en Economie Banri Kaieda die het ontslag van de drie topambtenaren aankondigde. Ze betalen de prijs voor de nucleaire crisis in de kerncentrale van Fukushima. Die raakte beschadigd na de zware aardbeving en tsunami van 11 maart. De situatie is er nog steeds niet onder controle. Er wordt de drie ook verweten dat ze te nauwe banden hadden met de nucleaire industrie.

Het gaat om de viceminister voor Economie, Handel en Industrie, Kazuo Matsunaga, het hoofd van het agentschap voor nucleaire en industriële veiligheid, Nobuaki Terasaka, en het hoofd van het agentschap voor natuurlijke rijkdommen en energie, Tetsuhiro Hosono.

Zwakkere yen moet herstel bevorderen

De Japanse overheid heeft intussen de munt zwakker gemaakt. De yen stond bijna op het hoogste niveau tegenover de dollar sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat is nadelig voor de Japanse export en bemoeilijkt het herstel van het land na de zware aardbeving.

De Japanse beurs, de Nikkei-index, reageerde goed op de beslissing en sloot 0,2 procent hoger. De andere Aziatische beurzen maakten overwegend verlies.