Landbouworganisaties boos op Delhaize

Verschillende landbouworganisatie zijn boos op Delhaize. De winkelketen vraagt vanaf volgend jaar kortingen op varkensvlees aan zijn leveranciers. “Onverantwoord”, volgens verschillende landbouworganisaties.

“Als Delhaize aan hun leveranciers een korting vraagt van 5 tot 7 procent zie ik niet in hoe de varkenshouders nog kunnen rondkomen”, aldus Ludo Dobbels van de Vereniging van Varkenshouders (VEVA). “Want waar zullen de leveranciers van Delhaize die kortingen halen? Bij de producent, de varkenshouder zelf.”

Delhaize zegt dat het de leveranciers alleen vraagt om een korting door de levering van grote hoeveelheden. “Het is efficiënter om een volle vrachtwagen te laten leveren, dan een die niet helemaal vol is”, aldus woordvoerder Hans Michiels. “De scherpe prijs komt door efficiënte maatregelen van de slachthuizen. De marktprijs voor de varkenskwekers staat hier helemaal los van.”

De Boerenbond is erg ongerust over het nieuws van Delhaize. “De bewering dat de aankooppolitiek van Delhaize geen gevolgen hoeft te hebben voor de varkensboer, getuigt van naïviteit of bewuste desinformatie”, aldus de Boerenbond in een persbericht. “Als Delhaize de mond vol heeft van eerlijke prijzen, willen we graag horen hoe dit te rijmen valt met hun aankooppolitiek.”