Maastrichtse coffeeshops beperken de instroom

De 14 coffeeshop- houders in Maastricht gaan voortaan alleen nog Nederlanders, Belgen en Duitsers toelaten. Ze willen zo de overlast aanpakken die de drugstoeristen in de binnenstad veroorzaken.

Marc Josemans, de voorzitter van de Vereniging van Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) heeft het plan vandaag bekendgemaakt. Volgens hem zouden er zo op jaarbasis zeker een half miljoen drugstoeristen geweerd worden.

Vanaf september krijgen klanten in de coffeeshops flyers waarop staat dat de toegang voor mensen buiten de buurlanden vanaf oktober niet meer is toegestaan. Ook wordt dit nieuws in september in Frankrijk, Luxemburg, Italië en Spanje verspreid via een mediacampagne, aldus Josemans.

Het stadsbestuur zoekt al langer naar een oplossing en denkt eraan om de coffeeshops naar de grens met België te verhuizen. Maar omdat die verhuizing lang op zich laat wachten, willen de coffeehops nu zelf al een eerste stap zetten.

"Twee maanden geleden heeft 46 procent van de klanten aangegeven dat ze bereid zijn zo'n locatie aan de rand van de stad te bezoeken, omdat ze niet geïnteresseerd zijn in de stad Maastricht maar enkel komen om hasj of wiet te kopen. Die mensen willen we aan de rand van de stad opvangen. Maar dat kan pas vanaf juni 2013 en tot die tijd wordt er toch iets van ons verlangd."

De gemeente Maastricht wacht af en waarschuwt voor mogelijke discriminatie. "De vraag is of je een Fransman de toegang kunt weigeren en een Belg niet", aldus een woordvoerder.