Medvedev: “Assad wacht een treurig lot”

De Russische president Dmitri Medvedev heeft zijn Syrische collega Bashar al-Assad gewaarschuwd voor de gevolgen van zijn gewelddadige repressie. “Als hij zijn land niet hervormt en vrede schept, riskeert hij een treurig lot.” Eerder heeft ook de VN-veiligheidsraad de Syrische regering met een verklaring veroordeeld.

Medvedev (grote foto) meldt dat Rusland “op het einde gedwongen zal zijn om een beslissing te nemen”. Opmerkelijk, want Rusland heeft tot nog toe telkens zijn veto gebruikt in de VN-veiligheidsraad tegen een strenger internationaal optreden tegen Syrië. “Rusland volgt de dramatische ontwikkelingen in Syrië met grote bezorgdheid”, aldus Medvedev.

Eerder heeft de VN-veiligheidsraad de Syrische regering veroordeeld voor haar hardhandige optreden in de stad Hama. Niet met een resolutie, maar wel met een verklaring van de voorzitter. Een resolutie kon telkens rekenen op een veto van Rusland en China.

30 mensen omgekomen in Hama

In het centrum van Hama ondertussen, staan nog altijd tanks op strategische plaatsen in het centrum. Volgens amateurbeelden, die we niet kunnen controleren, wordt er nog altijd gevochten in de stad.

Een ooggetuige meldt dat er gisteren alleen al bijna 30 mensen zijn omgekomen bij een bombardement van het Syrische leger. Hama is een bolwerk van de oppositie tegen de Syrische president Assad.

Assad heeft intussen een decreet uitgevaardigd waardoor een meerpartijenstelsel in het land mogelijk wordt. Dat is een van de voornaamste eisen van de protestbeweging. De oppositie noemt de beloofde hervormingen alvast onvoldoende. Zij willen een volledige machtsverandering in het land.