Onderzoek naar IMF-topvrouw Christine Lagarde

De Française Christine Lagarde, die in juni haar in opspraak gebrachte landgenoot Dominique Strauss-Kahn opvolgde als voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), moet zich voor een Franse rechter verantwoorden wegens mogelijk machtsmisbruik. Zelf ontkent ze elke schuld.

Het Cour de Justice de la République (CJR) heeft een onderzoek gelast naar het betalen van een schadevergoeding van 285 miljoen euro plus interesten uit de staatskas aan de omstreden zakenman Bernard Tapie. Dat is vandaag bekendgemaakt door de voorzitter van dat hof, Gérard Palisse (foto). Lagarde maakte de uitbetaling in 2008 mogelijk als minister van Economische Zaken.

De achtergrond voor de schadevergoeding was de verkoop van de Duitse sportartikelenfabrikant Adidas door Tapie begin jaren negentig. Tapie voelde zich door de toenmalige staatsbank Crédit Lyonnais bedrogen en trok naar de rechter.

Na een jarenlange strijd schakelde Lagarde het arbitragehof in, dat Tapie in 2008 de schadevergoeding toestond. Tegen de aanbevelingen van experten in heeft Lagarde als minister geen verzet aangetekend tegen de beslissing van de rechters.

De 55-jarige Lagarde, die bij het IMF de wegens poging tot verkrachting aangeklaagde Dominique Strauss-Kahn opvolgde, ontkent iets te hebben misdaan. Haar advocaat zegt dat het onderzoek van het Franse gerecht geen probleem oplevert voor haar functie bij het IMF.