Spanje haalt vers geld op tegen hoge prijs

Spanje heeft 3,3 miljard euro opgehaald door de uitgifte van staatsobligaties van 3 en 4 jaar. Het land moet er wel een hoge prijs voor betalen: de rente op obligaties is fors gestegen.

De Spaanse schatkist had als doelstelling 2,5 tot 3,5 miljard euro op te halen. Het werd uiteindelijk 3,3 miljard. Met de nieuwe uitgifte heeft Madrid nu twee derde van zijn financiering voor dit jaar rond, liet de Spaanse minister van Economie Elena Salgado (foto bovenaan, links) weten.

Spanje moet wel een hoge prijs betalen voor het verse geld. Door de nieuwe uitgifte van obligaties is de rente fors gestegen. De rente op obligaties van 4 jaar is gestegen tot 4,98 procent, tegenover 2,86 procent tijdens de laatste uitgifte in oktober 2009.

De rente op obligaties van 3 jaar steeg tot 4,81 procent. Bij de laatste vergelijkbare uitgifte in juni stond de rente op 4,04 procent. De stijging van de rente heeft als gevolg dat Spanje nu meer moet betalen om zich te financieren en zijn schulden af te betalen. Samen met Italië staat Spanje al een hele poos onder druk van de financiële markten.