Vandalisme troef in Natuurpark Hoge Kempen

Het Nationale Natuurpark Hoge Kempen heeft te maken met steeds meer en steeds erger vandalisme. Natuurpunt vraagt meer controles, want het toezicht van de boswachters is niet langer voldoende.

De vandalen gaan steeds drastischer te werk, zegt Jemp Peeters van Natuurpunt. "Als we dit hier zien: sloten kapotgepitst, die schroeven eruitgehaald, de sluis gesaboteerd, de slagbomen doorgeknipt, kettingen doorgeknipt, met een jeep door het gebied gereden, plaatselijk door grachten gereden... Neen, dat zijn echt geen kwajongensstreken, dat zijn al serieuze handelingen van volwassenen, heb ik de indruk."

Conflict met mountainbikers en ruiters

Natuurpunt heeft het ook aan de stok met een actiegroep van mountainbikers en ruiters. Volgens de actiegroep heeft Natuurpunt op eigen houtje grote delen van de Merodebossen afgesloten. Die zijn 1.500 hectare groot en liggen in het grensgebied van Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg. Volgens Natuurpunt komen de beschuldigingen van een kleine groep ruiters die overal vrij willen rondrijden.