Zwarte dag op de beurzen: Wall Street in vrije val

De zenuwachtigheid op de financiële markten lijkt nog toe te nemen, ondanks allerlei sussende verklaringen en maatregelen. Dat heeft veel te maken met de schuldencrisis, die steeds meer lijkt uit te dijen. Europese beurzen zakken 3 procent, de Amerikaanse beurzen dalen tot 5 procent.

De Dow Jones dook na de opening onmiddellijk meer dan 3 procent lager. De belangrijkste Amerikaanse beursindex verliest ruim 500 punten en sluit uiteindelijk af met 4,31% verlies.

Ook Nasdaq kleurt bloedrood. De technologiebeurs zakt 5,1 procent (137 punten). De S&P 500 daalt met 4,8 procent. Wall Street beleefde vandaag zijn ergste dag sinds de financiële crisis.

Ook economische grootmacht Duitsland deelt in de klappen. De DAX-index op de beurs van Frankfurt sloot vandaag 3,40 procent lager en staat nu op het laagste niveau van het jaar. In Londen, het belangrijkste financiële centrum in Europa, sloot de FTSE-100 3,43 procent lager.

Op de beurs van Madrid kreeg de BCE-index forse klappen, met een verlies van 3,89 procent. In Italië, ook al een zwakke schakel, sloot de beurs van Milaan meer dan 3 procent lager. In Parijs staat de CAC40 nu op het laagste niveau sinds juli 2009, na een verlies van 3,90 procent. De AEX-index in Amsterdam sloot 3,17 procent lager. De Zwitserse beurs maakte een duik van 3,2 procent.

In eigen land doet de Bel-20 het iets minder slecht, met een verlies van "slechts" 2,94 procent. Desondanks staat de Bel-20 nu op het laagste peil van de laatste twee jaar.

Door de verzwakking van de beurzen, blijft de prijs van de ruwe olie zakken. In New York viel de prijs voor een vat tot onder de negentig dollar. Dat is de laagste prijs in 6 maanden. Doordat goud bekend staat als een veilige belegging bereikte de goudprijs dan weer nieuwe recordhoogtes.