2,8 miljoen voor hongerlijdende Afrikanen

Het Belgische Consortium voor Noodhulpsituaties, beter bekend als Consortium 12-12, heeft tot nog toe 2,8 miljoen euro ingezameld voor de hongerlijdende bevolking in de Hoorn van Afrika. Dat maakte Erik Todts van het consortium vanochtend bekend in "De ochtend" op Radio 1.

Het Consortium 12-12 bestaat uit Caritas International, Handicap International, Dokters van de Wereld, Oxfam Solidariteit en Unicef België. De organisaties proberen de bevolking in de Hoorn van Afrika, in het oosten van het continent, ter plaatse te helpen.

Een massale interventie, die door de ernst van de situatie hoogdringend is, wordt echter bemoeilijkt door een gebrek aan fondsen. Het consortium roept de bevolking dan ook op om te blijven storten op het rekeningnummer 000-0000012-12.

Volgens de ngo's worden meer dan 11 miljoen mensen op dit moment getroffen door de hongersnood in het oosten van Afrika. Ze benadrukken ook dat kinderen vaak de eerste slachtoffers zijn van de ramp. "Tienduizenden kinderen zijn de afgelopen maanden gestorven aan de gevolgen van ondervoeding", luidt het.

Naast het rekeningnummer van het consortium, hebben verschillende ngo's ook een eigen rekeningnummer waarop gestort kan worden. Wie geen groot bedrag kan of wil storten, kan vanaf vandaag tot eind augustus ook een kleine geste doen door een sms'je te sturen naar het nummer 4666, met de boodschap RK (van Rode Kruis).

Meer informatie over de mogelijkheden om geld te storten, vindt u hier.

Opslagplaats met hulpgoederen overvallen

De hongersnood in de Hoorn van Afrika is niet alleen een gevolg van de droogte, de gewapende strijd in Somalië maakt het voor hulporganisaties enorm moeilijk om de bevolking te helpen. Eerder raakte bekend dat de radicale milities van Al Shahaab in grote getale voedselhulp en vluchtelingen tegenhouden. Maar ook de hulporganisaties zelf worden geviseerd.

Zo hebben in de Somalische hoofdstad Mogadishu gewapende mannen een opslagplaats met hulpgoederen en voedsel van een vluchtelingenkamp van de Verenigde Naties geplunderd. Verschillende vrachtwagens nabij het kamp zouden leeggeroofd zijn.

De plunderaars openden ook het vuur op omstanders. Minstens vijf mensen kwamen daarbij om. "Het incident toont aan met welke problemen de hulpverleners in Somalië te kampen hebben", zei Susannah Nicol van het Wereldvoedselprogramma van de VN aan het Duitse persbureau DPA.