"Anders Breivik houdt informatie achter"

De Noorse politie concentreert zich op de banden die Anders Behring Breivik had met het buitenland. Ze verhardt ook de verhoortechnieken.

Mogelijke (buitenlandse) medeplichtigen baren de speurders in Noorwegen zorgen. Breivik (foto links) maakte voorafgaand aan de aanslag in Oslo en de schietpartij op Utøya heel wat buitenlandse reizen. Hij bezocht tien verschillende landen, maar wil daar tegen de politie niets over kwijt. 

"We denken nog steeds dat hij alleen handelde, maar we kunnen niet uitsluiten dat er toch medeplichtigen waren. Breivik houdt informatie achter en dat baart ons zorgen", aldus aanklager Christian Hatlo (foto bovenaan).

Breivik bereidde de aanslagen minutieus voor, maar zag één ding over het hoofd: dat hij in een isolatiecel zou belanden na zijn arrestatie. "Hij vertelde ons dat hij daar niet aan gedacht had en dat hij dat wel had moeten doen", zegt Hatlo. "Hij is nog altijd rustig en werkt goed mee met de politie, maar hij heeft wel al gezegd dat hij het moeilijk heeft met de isolatie."

De 32-jarige Noor heeft intussen wel de toelating gekregen om toegang te hebben tot een computer in zijn cel, zij het zonder internetverbinding. "Hij wil gewoon schrijven", zegt Hatlo.

"Breivik is zo saai als een stofzuigerverkoper"

De Noorse blogger Fjordman, de favoriete auteur van Breivik, heeft afstand van zijn volgeling genomen tijdens zijn eerste verschijning vandaag in het openbaar sinds het bloedbad van 22 juli.

De 36-jarige Peder Jensen, de ware naam van Fjordman, zei in 2009 en 2010 enkele e-mails van Breivik ontvangen te hebben. Hij zou echter hebben geweigerd om hem te ontmoeten. "Niet omdat hij over gewelddaden sprak, maar wel omdat ik de indruk had dat hij zo saai was als een verkoper van stofzuigers."

Fjordman wordt overvloedig geciteerd in het manifest van Breivik. Hij is een absolute tegenstander van "Eurabië", een concept dat extremistische kringen gebruiken om een Europa onder controle van de islam te omschrijven. Hij is gisteren nog ondervraagd door de Noorse politie.