"EU-lidstaten moeten markten zelf overtuigen"

Luc Coene, de gouverneur van de Nationale Bank, vindt dat de lidstaten van de Europese Unie zelf de financiële markten moeten geruststellen. Minister van Financiën Reynders vindt dan weer dat het parlement vervroegd bijeen moet komen.

Gisteren probeerde Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, al vruchteloos de financiële markten te sussen na een rampzalige beursdag. Trichet kondigde aan dat de ECB weer Spaanse en Italiaanse obligaties wil kopen, om zo de stijgende rente in die landen een halt toe te roepen, maar tevergeefs.

Bij de collega's van de RTBF schuift de gouverneur van de Belgische Nationale Bank Luc Coene de verantwoordelijkheid door naar de lidstaten. "Als de lidstaten zelf geen concrete maatregelen nemen, is de aankoop van staatsobligaties door de ECB een maat voor niets. Dat is als water in een kapotte emmer gieten", klinkt het.

"Er zijn begrotingen opgesteld die niet stroken met de groeiprognoses", zei Coene nog. "Er zijn al genoeg beloftes gemaakt, het is nu tijd voor concrete maatregelen." Coene ijvert ook voor een controle-orgaan voor de eurozone. "Anders is de eurozone op lange termijn niet meer haalbaar", waarschuwt Coene. "In plaats van aparte nationale plannen, moet er één gecoördineerde aanpak komen."

Specifiek voor ons land haalt Coene de aanhoudende regeringsonderhandelingen aan als oorzaak van de stijgende Belgische rente. "Dat de onderhandelingen bewust onderbroken zijn, doet uitschijnen dat we de zaken op hun beloop laten", wijst Coene met de vinger.

Reynders: "Parlement vroeger bijeenbrengen"

Premier Leterme (CD&V) ontkent dat een gebrek aan een nationale regering een hoofdoorzaak is van de stijgende Belgische rente. "Dit is hoogstens een bijkomstig element", sust Leterme. "Het grote probleem is het wantrouwen tegenover de historische overheidsschulden van de landen in de eurozone."

Leterme zegt ook voortdurend in contact te staan met ontslagnemend minister van Financiën Didier Reynders (MR), die op vakantie is in Zuid-Frankrijk. Reynders laat weten dat hij het parlement graag vroeger bijeen wil brengen.

Er ligt een wetsontwerp klaar over bijkomende steun aan Griekenland en de vergroting van het Europese noodfonds. Reynders vindt dat het parlement vroeger dan gepland bijeen kan komen om dat ontwerp goed te keuren.