"Te weinig geneesmiddelen door de export"

De apothekers in ons land klagen over een tekort aan bepaalde geneesmiddelen. Normaal gezien krijgt elk land voldoende geneesmiddelen van de fabrikanten, maar de laatste tijd worden die geneesmiddelen blijkbaar steeds vaker doorverkocht aan het buitenland.

"Er zijn groothandels die specifiek bijna niet anders doen dan export, en daar wringt het schoentje", zegt Jan Depoorter van de Algemene Farmaceutische Bond, "dus alles wat geleverd wordt in België, wordt niet in België verbruikt. "

"Het wordt erger", klaagt Depoorter. "Wij worden er bijna dagelijks mee geconfronteerd. Heel courant zijn bijvoorbeeld de puffers tegen astma, maar momenteel zijn er ook een paar producten tegen depressie die ontbreken. Dat zijn echt noodzakelijke geneesmiddelen, waar de continuïteit van de zorgen noodzakelijk is voor de patiënt."

De apothekers kunnen ontbrekende geneesmiddelen nog wel nabestellen bij de producent, maar dan moet de patiënt wel wachten.