British Library koopt bijbel van 10 miljoen euro

De nationale bibliotheek van het Verenigd Koninkrijk heeft de zakbijbel van kluizenaar Sint-Cuthbertus gekocht voor ongeveer 10,35 miljoen euro. Dat heeft de British Library bevestigd op haar website.

De British Library omschrijft het boek "St Cuthbert gospel" (bijbel van Sint-Cuthbertus) als het "oudste nog intacte boek in Europa". Het boek is een Latijnse vertaling in zakformaat van het evangelie volgens Johannes. Het werd gemaakt aan het einde van de 7e eeuw na Christus.

De bijbel was bijna 250 jaar het bezit van de Britse jezuïeten. In 1979 kreeg de British Library het boek in bruikleen. Het boekje verkeert nog in goede staat en heeft nog zijn originele lederen band.

De jezuïeten boden het boek te koop aan voor 9 miljoen pond, ongeveer 10,35 miljoen euro. In juli startte de British Library met een wervingscampagne om het geld in te zamelen voor de jezuïeten. Intussen kondigde de nationale bibliotheek van het VK aan op zijn website aan dat ze het boek hebben verworven.

De Britse jezuïeten gaan de opbrengst van de verkoop van de waardevolle bijbel gebruiken om verschillende gebouwen te restaureren. Onder meer de scholen in Londen en Glasgow, en de kerk van Stonyhurst College in de buurt van Manchester zullen met het geld worden opgefrist.