Britse financiële waakhond ziet België als risico

De Britse financiële toezichthouder wil dat de Britse banken vrijgeven hoeveel Belgische overheidsobligaties ze in handen hebben. Dat wijst erop dat de toezichthouder België als een risicoland ziet. De rente op Belgisch staatspapier is intussen gestegen tot bijna 4,5 procent.

Dat de Financial Services Authority (FSA), de Britse waakhond voor de financiële markten, de Britse banken heeft gevraagd om informatie over hun blootstelling aan Belgische overheidsobligaties en banken publiek te maken, is een indicatie dat ons land meer en meer bij de zwakkere eurolanden gerekend wordt.

Andere landen die dezelfde behandeling krijgen van de FSA zijn Griekenland, Ierland, Italië, Portugal en Spanje. De landen werden naar verluidt "geïdentificeerd op basis van hun hogere obligatierente in vergelijking met de rest van de eurozone en Groot-Brittannië".

Er zijn ook nog andere economische zorgen. Zo is de rente op Belgisch staatspapier gestegen tot bijna 4,5 procent en de spread, het renteverschil met Duitsland, staat op een historisch record: 220 basispunten of 2,2 procent. Hoe groter dat verschil, hoe lager het beleggersvertrouwen in België.

Vanochtend stijgt ook de rente op Spaans en Italiaans overheidspapier opnieuw. Dat betekent dat het vertrouwen in die landen omlaag gaat en dat Spanje en Italië steeds meer moeten betalen als ze geld willen lenen.