Griekse taxichauffeurs weer aan het werk

In Griekenland hebben de taxichauffeurs hun staking beëindigd die ze op 18 juli waren begonnen uit protest tegen de plannen van de regering om hun beroep open te stellen voor meer concurrentie.

"De actie wordt voor een maand opgeschort, tot 5 september", staat in een mededeling van de federatie van taxi-eigenaars na een vergadering in de hoofdstad Athene. De beslissing komt er onder zware druk van de overheid en de toeristische sector.

De actie, die 19 dagen lang heeft geduurd, heeft grote invloed gehad op de toeristische sector, die in Griekenland erg belangrijk is. Zo hadden stakende taxichauffeurs de wegen naar de haven van Piraeus en de luchthaven van Athene geblokkeerd, waardoor duizenden toeristen geblokkeerd waren geraakt.

De Griekse regering wil het taxiberoep openstellen. Tot nu toe was het aantal taxivergunningen beperkt tot 14.000 voor de hoofdstad Athene en tot zo'n 30.000 in het hele land. Door het beroep open te stellen dreigen nogal wat chauffeurs, die veel geld hebben neergeteld voor hun huidige vergunning, in financiële moeilijkheden te raken.