IJsbeer doodt Britse toerist op Spitsbergen

Op de Noorse archipel Spitsbergen heeft een ijsbeer een Britse toerist gedood en vier andere toeristen verwond. De Britse toeristen kampeerden op een afgelegen gletsjer toen ze door de beer werden aangevallen.

De toeristen werden aangevallen op de Von Post-gletsjer, op het centrale eiland van Spitsbergen, op zo'n 40 kilometer van de belangrijkste stad Longyearbyen.

Een helikopter moest ter plekke komen om de gewonden naar het ziekenhuis in Longyearbyen te brengen (foto bovenaan). Een van hen overleefde de aanval niet. De ijsbeer werd na de aanval doodgeschoten.

Aanvallen van ijsberen komen geregeld voor op Spitsbergen. Op dit moment leven er zo'n 3.000 ijsberen. Bezoekers wordt aangeraden om krachtige geweren te dragen als ze zich buiten Longyearbyen begeven.