Is vrouwelijke Thaise premier een marionet?

In Thailand heeft het parlement Yingluck Shinawatra verkozen tot eerste vrouwelijke premier van Thailand. Yingluck is de jongere zus van Thaksin Shinawatra, de premier die in 2006 is afgezet na beschuldigingen van corruptie en financieel gesjoemel. Veel waarnemers beschouwen hem als de man die de echte macht in handen heeft.

De 44-jarige Yingluck kreeg de steun van 296 van de 500 parlementsleden. Vier leden van haar Pheu Thai-partij stemden niet voor haar, maar dat was geen probleem want Pheu Thai beschikt in het parlement over een absolute meerderheid. Haar benoeming moet nu nog formeel worden bevestigd door koning Bhumibol.

"Ik popel om eraan te beginnen", zei de kersverse premier na de stemming over haar kandidatuur als regeringsleider. "Het volk zal moeten oordelen of mijn werk al dan niet tegemoetkomt aan hun verzuchtingen."

De eerste grote uitdaging die haar wacht, is van Thailand weer een stabiel land te maken, na vijf jaar van onrust die zijn gevolgd op de afzetting van haar oudere broer Thaksin in 2006. De laatste jaren is de Thaise maatschappij zwaar verdeeld geraakt: de arme bevolking uit het noorden en noordoosten van het land - vaak aanhangers van Shinawatra - staat lijnrecht tegenover de elite in de hoofdstad Bangkok, meestal aanhangers van de Democratische Partij van Abhisit Vejjajiva, de vorige premier.

Vooral in de lente van vorig jaar kwam het tot een bloedige confrontatie tussen de roodhemden -aanhangers van Shinawatra- en de geelhemden -aanhangers van de koning en van Vejjajiva. Daarbij vielen toen 90 doden en zo'n 1.900 gewonden. 

Hoe houdt een premier zich recht?

Aan de macht blijven als regeringsleider wordt mogelijk de tweede grote uitdaging voor Yingluck Shinawatra. Haar broer Thaksin was de enige Thaise premier die een volledige ambtstermijn kon uitdoen, hoewel hij uiteindelijk de baan moest ruimen en in ballingschap ging om te ontsnappen aan een veroordeling tot 2 jaar cel wegens financieel gesjoemel.

De twee Thaksin-getrouwe regeringen daarna moesten telkens ontslag nemen na allerlei juridische procedures tegen de regeringsleider. Overigens heeft Thailand al 18 militaire staatsgrepen doorgemaakt sinds de afschaffing van de absolute monarchie in 1932.

Hoe dan ook denken nogal wat waarnemers dat Yingluck eigenlijk de marionet is van haar steenrijke broer Thaksin, die in ballingschap in Dubai woont. Andere waarnemers denken dan weer dat Yingluck "meer macht heeft dan men denkt".

De voormalige zakenvrouw zal alvast een kiesbelofte moeten inlossen: de minimumlonen optrekken met maar liefst 40 procent. Nogal wat waarnemers vrezen dat zo'n maatregel de inflatie kan doen aanzwengelen en zwaar op het staatsbudget zal doorwegen.