Kleine winst op Wall Street na woelige beursdag

De beurzen hebben er een woelige rit op zitten vandaag. Vanmorgen en vanmiddag gingen de Europese beurzen steil bergaf. De Dow Jones heeft de slechtste week sinds de financiële crisis nipt in het groen afgesloten.

De Amerikaanse beurzen doen het relatief goed. De Dow Jones sloot de uiteindelijk 0,54 procent hoger af. De Nasdaq ging wel zo'n 0,94 procent in het rood. De Amerikaanse beleggers lijken moed te halen uit positief nieuws uit Europa. Zo kondigde de Italiaanse premier Silvio Berlusconi onder meer een bijeenkomst van de G7 aan, dat zijn de 7 rijkste landen ter wereld.

De Europese beurzen doen het veel slechter. De Bel-20 opende vanmorgen met een verlies van 3,5 procent. Tegen de middag was dat verlies iets kleiner geworden, 2,8 procent. Alle aandelen stonden diep in het rood. In de vroege namiddag was er even hoop na een positief Amerikaans banenrapport.

De beurzen leken zich te herpakken en de Bel-20 flirtte zelfs met de slotkoers van gisteren. Toch was de heropflakkering van korte duur. De Europese indexen gingen snel weer de dieperik in. De Bel-20 verliest zo in 1 week meer dan 10 procent van zijn waarde.

Ook de andere beurzen hebben te lijden onder de schuldencrisis en de vrees voor een nieuwe recessie. De Duitse DAX en de Londense FTSE gaan zelfs bijna 3 procent lager.

Vanmorgen vroeg sloten de Aziatische beurzen met een fors verlies. De Japanse beurs, de Nikkei-index, sloot af met een verlies van 3,7 procent. Het gaat om de grootste koersval sinds maart dit jaar. Toen was de koersdaling nog sterker, maar dat was het gevolg van de aardbeving en de tsunami in het land.

Met de andere beurzen in het Oosten was het niet beter gesteld. De Beurs van Zuid-Korea ging meer dan 3,5 procent naar beneden en in Australië eindigde de koers ruim 4 procent in de min.

Angst voor een recessie

De beurzen kwakkelen al meer dan een week. Gisteren was de val het diepst. De Dow Jones verloor meer dan 4 procent en beleefde de slechtste dag sinds het begin van de financiële crisis eind 2008. De technologiebeurs Nasdaq ging zelfs 5 procent achteruit. In Europa sloten de beurzen af met een verlies van 3 à 4 procent.

Beleggers maken zich zorgen over de Europese schuldencrisis en over de Amerikaanse economie. Ze houden ook rekening met een wereldwijde economische groeivertraging of zelfs een recessie. De sussende verklaringen en maatregelen van de laatste dagen hebben die zorgen niet kunnen wegnemen.

Door het slechte beursklimaat blijft de prijs van de ruwe olie zakken, die zit nu al rond de 85 dollar per vat. Ook de goudprijs is gedaald. Dat is opmerkelijk, want de jongste dagen was die naar een recordhoogte gestegen -goud wordt in onzekere tijden dan ook gezien als een veilige toevlucht- maar die trend lijkt dus gestopt.