Kosovo en Servië leggen grensconflict bij

Kosovo en Servië hebben hun grensconflict bijgelegd. Anderhalve week lang waren er schermutselingen aan 2 grensposten. Na bemiddeling door Europa zal de vredesmacht KFOR de grensbewaking overnemen. Servische Kosovaren verwerpen wel het compromis.

Een belangrijk punt van het akkoord is dat de internationale vredesmacht KFOR de grensbewaking aan twee omstreden grensovergangen zal controleren. De grens blijft wel gesloten voor goederen. Voorwaarde voor de overeenkomst is de opruiming van de Servische wegversperringen.

De Servische minderheid in Kosovo heeft het compromis verworpen. “We zullen de wegversperringen niet afbreken”, klonk het. Het is onduidelijk of door deze verwerping, het hele compromis vervalt.

De toestand blijft in elk geval erg gespannen. Vorige week hebben etnische Serviërs uit Kosovo een grenspost tussen Kosovo en Servië in brand gestoken (foto). Ze waren boos omdat de Kosovaarse regering geprobeerd had om twee grensovergangen in te nemen.

In het noorden van Kosovo wonen veel etnische Serviërs, die de feitelijke afscheiding van de vroegere provincie nog niet verteerd hebben.