Morrissey neemt weinig risico's in Lokeren

Het concert van de Britse zanger Morrissey op de Lokerse Feesten is zonder incidenten verlopen. Vooraf was er nochtans heel wat te doen geweest over het feit dat er geen vlees mocht worden verkocht op het festivalterrein, omdat Morrissey een veganist en dierenrechtenactivist is, maar het aanwezige Lokerse publiek bleef beleefd en protesteerde niet.

Morrissey verschijnt stipt om 23.15 uur op het podium met zijn vijfkoppige band. Hij roept het publiek toe: "Zijn jullie klaar om wat risico's te nemen?" en zet zijn set in met "I want the one, I can't have", een nummer van zijn voormalige band The Smiths.

Maar Morrissey neemt gedurende het concert zelf weinig risico's. Hij houdt zijn bindteksten beperkt en laat zich niet verleiden tot controversiële uitspraken. In het begin vraagt hij het publiek nog of er bezwaren zijn, maar naar het einde toe, zwaait hij met een complimentje: "Jullie zijn zo vriendelijk".

De Britse zanger laat hits passeren als "First of the gang to die", "You're the one for me, fatty", "You have killed me", "There's a light that never goes out" en "Every day is like Sunday".

Hij speelt ook een cover, "Satellite of love" van Lou Reed, en een nieuw nummer "Scandinavia". Dat laatste nummer doet enkele wenkbrauwen fronsen in het publiek, maar het verwijst niet naar het drama in Noorwegen. Hij liet het nummer al op eerdere concerten horen voordat het drama plaatsvond.

Troosteloze beelden van kippen, kalkoenen en runderen

De set bouwt op naar het hoogtepunt "Meat is murder", het nummer van The Smiths uit 1985, waarin Morrissey opkomt voor dierenrechten. Het is duidelijk dat de zanger met een boodschap op het podium staat. Zijn bandleden dragen allemaal hetzelfde zwarte T-shirt met de slogan "Fuck fur" (Fuck bont). Als ze het nummer "Meat is murder" inzetten, verschijnt er een slogan op het scherm achteraan op het podium: "Meat your meat".

Ook de schermen aan de zijkant van het podium, die tijdens het concert vooral inzoomen op Morrissey zelf, ruimen plaats voor troosteloze beelden van kippen, kalkoenen en runderen die opgesloten, geslacht of mishandeld worden. Na een lange finale, waarin vooral de drummer het beste van zichzelf geeft, sluit Morrissey af met "voor iedereen die luisterde, bedankt". Het publiek trakteert hem op een applaus.

Intussen heeft Morrissey zijn doorweekte roze hemd geruild voor een glitterhemdje, maar wie denkt dat de show nu pas gaat beginnen, heeft het verkeerd voor. Na nog twee nummers, "Speedway" en "Irish blood, English heart", eindigt het concert. Na ruim één uur gespeeld te hebben, houdt de zanger het voor bekeken. Er komen geen bisnummers meer.

Het was voor het eerst dat Morrissey als solo-artiest op een festival stond in België. De Lokerse Feesten duren nog tot eind dit weekend.

Judit Verstraete