Schreeuw om eenduidig EU-beleid klinkt luider

Uit alle windstreken komt kritiek op het gebrek aan daadkracht van de beleidsmakers in de eurozone. Intussen komt het topoverleg over de schuldencrisis op kruissnelheid. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi wil eerder aangekondigde besparingen versneld doorvoeren.

Van overal klinkt de vraag om zo snel mogelijk werk te maken van een eenduidig plan om de schuldenzorgen in de eurozone de kop in te drukken. In China en Japan leeft de vrees dat de Europese schulden de economie daar en in de VS voort zullen doen wankelen. Zo roept de Chinese minister van Buitenlandse Zaken de wereldleiders op om hun verantwoordelijkheid te nemen. 

Ook in eigen rangen is er kritiek. Zo laat uitgerekend de Griekse premier George Papandreou in een brief weten dat de turbulenties op de financiële markten een rechtstreeks gevolg is van de groeiende twijfel over de daadkracht van de leiders in de eurozone.

Binnen de Europese Centrale Bank rommelt het. Gisteren kondigde voorzitter Jean-Claude Trichet aan dat de ECB weer staatsobligaties van landen in moeilijkheden zal opkopen, maar daar was verre van eensgezindheid over. Zo zouden 4 van de 23 ECB-leden helemaal tegen de inkoop van obligaties zijn. De ECB beperkte zich dan ook tot het kopen van obligaties van Ierland en Portugal.

"Volgende 4 tot 6 weken zullen cruciaal zijn"

Olli Rehn, de eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken, probeerde de hete aardappel door te schuiven. "De oorzaken van deze spanning liggen niet alleen in de eurozone. De onderhandelingen over het schuldplafond in de VS hebben het beleggersvertrouwen geschaad en recente cijfers wijzen op een mindere groei in de wereldeconomie."

Een topman van Deutsche Bank vatte het nog eens samen: "Europese regeringen en nationale centrale banken liggen niet op een lijn", klinkt het. "De volgende 4 tot 6 weken zullen cruciaal zijn."

Ondertussen zitten de Europese leiders niet stil. Nicolas Sarkozy (Frankrijk), Angela Merkel (Duitsland), José Luis Zapatero (Spanje) en Silvio Berlusconi (Italië) hebben telefonisch contact en de Britse premier David Cameron, hoewel geen lid van de eurozone, is in topoverleg met de Britse Centrale Bank om de Europese problemen te bespreken. Vanavond heeft de Italiaanse premier Silvio Berlusconi een versnelde doorvoering van eerder aangekondigde hervormingsplannen aangekondigd: het is de bedoeling dat Italië al in 2013 een budgettair evenwicht bereikt in plaats van in 2014.

Rome en Parijs hebben ook beslist om vervroegd een vergadering van de ministers van Financiën van de G7 samen te roepen.  De G7 groepeert de zeven rijkste landen ter wereld.