Voormalige premier gearresteerd tijdens proces

De voormalige eerste minister van Oekraïne – Joelija Timosjenko (foto) - is gearresteerd tijdens haar proces. De rechter oordeelde dat ze de reglementen van de rechtbank systematisch overtrad. Ze staat terecht voor machtsmisbruik. Timosjenko noemt de aanklachten politiek gemotiveerd.

Sinds eind juni loopt er een onderzoek naar de voormalige premier. Ze wordt verdacht “verraderlijke”’ contracten te hebben toegestaan met Rusland over de levering van gas. Die contracten waren honderden miljoenen euro te duur en dus nadelig voor haar land. Ze zou dit zonder toestemming van het parlement hebben gedaan en daarmee haar bevoegdheden als premier te buiten zijn gegaan.

Rusland neemt Timosjenko in bescherming. “Alle in 2009 afgesproken gasverdragen werden in strikte overeenstemming met de nationale wetgeving van beide staten en het internationaal recht beslist”, aldus het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Timosjenko werd premier van Oekraïne na de Oranjerevolutie van 2004. Vorig jaar verloor ze de presidentsverkiezingen van Viktor Janoekovitsj. Begin dit jaar nam het Oekraïnse parlement een motie van wantrouwen tegen haar aan, waarna ze aftrad als eerste minister.