250.000 Israëli's gaan de straat op

In Israël zijn zo'n 250.000 mensen op straat gekomen tegen "sociale ongerechtigheid". De voorbije weken is het protest steeds gegroeid en vandaag werd er betoogd in meer dan 20 steden. Premier Benjamin Netanyahu heeft maatregelen aangekondigd.

De betogingen startten vorige maand als bescheiden studentenprotest, maar gaandeweg voegde ook de middenklasse zich bij de marsen. Vanavond kwamen onder meer ook heel wat dokters, leraars en jonge ouders de straat op.

De betogers klagen vooral over de lagere koopkracht. De lonen zijn te laag en de prijs van voeding is alleen maar gestegen. Bovendien is een eigen woning bijna onbetaalbaar geworden.

De grootte van het protest is uitzonderlijk voor Israël, dat slechts 7,7 miljoen inwoners telt. "De afgelopen decennia is zoiets nog nooit gebeurd", klinkt het uit de mond van een van de betogers. "Dat zo'n grote massa op straat komt om verandering te eisen, is een revolutie." Volgens een peiling zou 83% van de bevolking ook achter de protesten staan.

Premier Benjamin Netanyahu heeft de boodschap in elk geval begrepen. Hij wil morgen een rondetafelconferentie starten met een aantal ministers en verschillende technische experts. Die zouden maatregelen moeten treffen om tegemoet te komen aan de eisen van de betogers.

De organisatoren van de protestmarsen houden de druk op de ketel. Zij hebben al aangekondigd dat ze meer dan een miljoen mensen op de been willen brengen als er niet snel resultaten voelbaar zijn.