5 agenten schuldig aan moord op burgers New Orleans

In de Verenigde Staten zijn vijf politieagenten uit New Orleans schuldig bevonden aan de dood van twee zwarte mannen na de doortocht van de orkaan Katrina, zes jaar geleden. De twee mannen werden doodgeschoten toen ze een brug wilden oversteken.
New Orleans en omgeving na de doortocht van de orkaan Katrina in augustus 2005.

De feiten speelden zich af in de chaotische nasleep van de doortocht van de orkaan Katrina in augustus 2005. De orkaan legde onder meer de stad New Orleans in puin. Vier politieagenten schoten enkele dagen na de doortocht van de orkaan op burgers die de Danziger Bridge wilden oversteken.

Een 17-jarige man overleed als gevolg van de schoten, vier van zijn familieleden raakten gewond. Bij een tweede schietpartij, enkele ogenblikken later, kwam een 40-jarige man om het leven. Hij werd meermaals in de rug geraakt. Volgens de advocaat van de agenten ging het om dieven die wilden plunderen en waren de agenten "helden die vochten tegen boeven" in een stad waar tijdelijk geen wetten meer golden.

De rechtbank veegde dat argument echter van tafel. De vier agenten werden veroordeeld voor het doden van burgers en riskeren een meervoudige levenslange opsluiting. Hun meerdere, die niet bij de feiten betrokken was, maar de zaak had proberen toe te dekken, riskeert een gevangenisstraf van 120 jaar. De agenten kennen hun straf op 14 december.

"De vandaag veroordeelde agenten hebben hun macht misbruikt en het vertrouwen van de mensen geschonden in de nasleep van de orkaan Katrina, waarmee ze een van de verschrikkelijkste periodes voor de mensen van New Orleans alleen maar erger hebben gemaakt", verklaarde procureur Eric Holder.