"Kamer en Senaat sneller uit vakantie"

Ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) wil dat Kamer en Senaat vervroegd terugkomen uit vakantie. Dat heeft hij gezegd op VTM. Hij wil sneller kunnen inspelen op de Europese schuldencrisis.

Normaal duurt het zomerreces voor het parlement nog tot halfweg oktober, maar dat vindt de premier wel erg laat. Hij zou in september al willen praten over extra maatregelen in de strijd tegen de Europese schuldencrisis. "Ik zal dat maandag voorstellen aan de collega's", klinkt het. "Dan zullen we vragen aan de voorzitter dat het parlement al in september bijeenkomt."

Leterme beklemtoonde nog eens dat de toestand in ons land lang niet zo zorgwekkend is als in Italië, vooral omdat ons land het erg goed doet op het vlak van economische groei en ook minder schulden torst.

De regering-Leterme heeft al een wetsontwerp goedgekeurd dat de strengere Europese afspraken over de schuldencrisis implementeert. "Het is erg belangrijk dat we, zeker in de huidige omstandigheden, daadkracht tonen. Hopelijk zijn Kamer en Senaat al in september ter beschikking om te debatteren en om de maatregelen goed te keuren."

Leterme heeft ook duidelijkheid gevraagd over de begroting van 2012. Hij wil weten of zijn regering in lopende zaken die moet opstellen of de 8 onderhandelende partijen. Hij zei ook dat hij zich niet wilde moeien met de werkzaamheden van formateur Elio Di Rupo (PS).