"Voor einde van jaar verkiezingen in Syrië"

Voor het einde van dit jaar komen er "vrije en transparante" parlementsverkiezingen in Syrië. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Moallem (foto) gezegd tijdens een ontmoeting met Arabische en buitenlandse ambassadeurs.

De afgelopen dagen richtte het leger een waar bloedbad aan in de straten van de stad Hama, een van de bolwerken van het protest tegen het regime van president Bashir al-Assad. Er vielen tientallen doden toen tanks van het regime de stad belegerden.

En ondanks het groeiende internationale protest na de gewelddaden wil Assad niet van wijken weten. Voor het einde van het jaar zouden er nieuwe parlementsverkiezingen komen. "De weg uit de huidige crisis ligt in een nationale dialoog", sprak minister van Buitenlandse Zaken Moallem. "Nu is er geen dialoog door de negatieve positie van de oppositie."

"De stembusgang zal vrij en transparant verlopen. Dat zal leiden tot een parlement dat de aspiraties van het Syrische volk vertegenwoordigt." Volgens Moallem zouden er ook meerdere partijen worden toegelaten.

Amerikanen moeten land verlaten

Intussen gaat het leger voort met de strijd tegen de oppositie. In de steden Deir Ezzor en Homs staan honderden tanks en militaire voertuigen. Volgens sommige bronnen zou er ook geschoten zijn.

De Amerikaanse ambassade heeft intussen inwoners opgeroepen om het land "onmiddellijk te verlaten" wegens het aanhoudende geweld waarmee de opstand wordt neergeslagen. "We raden aan om Syrië te verlaten nu de commerciële transportmiddelen nog beschikbaar zijn."