"VS moet niet meer boven zijn stand leven"

China heeft zwaar uitgehaald naar de Verenigde Staten na de kredietverlaging door het ratingbureau Standards & Poor's. Dat verlaagde de AAA rating van de VS naar AA+. "De VS leeft boven zijn stand", klinkt het vermanend.

Het was de eerste keer in het 70-jarige bestaan van Standard & Poor's dat het ratingbureau de kredietwaardigheid van de VS verlaagde. Helemaal onverwacht was het niet, gezien het groeiende Amerikaanse begrotingstekort. Ook Moody's, een van de andere grote ratingbureaus, had al gezegd dat een verlaging tot de mogelijkheden behoort.

Voor China meteen een reden om de VS een veeg uit de pan te geven. "De VS moet ophouden met boven zijn stand te leven", klinkt het in een officiële mededeling. "Dit is een bevestiging van de verschrikkelijke waarheid. De VS heeft dit enkel aan zichzelf te danken."

Dat China met het opgeheven vingertje zwaait, is niet onlogisch. Het land is de grootste schuldeiser van de VS en heeft in totaal 1.160 miljard dollar aan Amerikaans staatspapier. "We hebben het volste recht om van de VS te eisen dat het structureel het schuldenprobleem aanpakt. De dagen dat Uncle Sam, dat kreunt onder zijn schulden, nog makkelijk onbeperkte hoeveelheden geld kon bijlenen, zijn eindelijk voorbij."

China vraagt onder meer dat de VS zwaar snoeit in de uitgaven in de militaire en de welvaartsector. "Als er nog meer kredietverlagingen komen, dan dreigt er een zware klap voor de wereldeconomie en hervallen we opnieuw in financiële onrust.

Andere schuldeisers minder streng

De Chinese reactie was overigens wel de enige echt negatieve van alle schuldeisers van de VS. De Britse minister van Handel Vince Cable pleit voor rust en wijt de ratingverlaging aan de ruzie over het schuldplafond in het Amerikaanse Congres. "De situatie van de VS is tamelijk solide."

Ook de Australische premier Julia Gillard vindt dat iedereen "de totaliteit van de situatie in ogenschouw moet nemen". "De twee grootste ratingbureau's, Moody's en Fitch, houden de AAA-rating nog steeds aan."

Hoe de beleggers zullen reageren, valt nog af te wachten, tot de opening van de beurzen op maandagochtend. In Saudi-Arabië was de beurs vandaag wel geopend. Daar ging de index maar liefst 5,5% achteruit.