Al Shabaab-rebellen verlaten Mogadishu

De islamitische Al Shabaab-rebellen hebben vannacht de Somalische hoofdstad Mogadishu verlaten. Ze omschrijven hun vertrek als "een verandering van militaire tactiek". De Somalische president Sheikh Sharif Ahmed zegt dat de rebellen verslagen zijn.
Soldaten van het regeringsleider patrouilleren in Mogadishu.

Al Shabaab is een radicaal-islamitische rebellenbeweging die strijdt tegen het regeringsleger en tegen de troepen van de Afrikaanse Unie. Die strijd heeft geen ideologische of religieuze grondslag, maar gaat over macht en controle over schaarse bronnen zoals voedsel.

Volgens mensenrechten- en hulporganisatie houden de Al Shabaab-rebellen de voedselhulp voor de bevolking in Somalië tegen. Onlangs riep de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton de rebellen nog op om de voedselpakketten door te laten zodat de bevolking eten en drinken krijgt.

Vannacht hebben de Al Shabaab-rebellen de Somalische hoofdstad verlaten. Gisteren waren nog zware gevechten uitgebroken in Mogadishu tussen de Al Shabaab-milities en het regeringsleger. De Somalische regering zegt dat ze de rebellen verslagen hebben. 

Een woordvoerder van de Al Shabaab-milities zegt dat hun terugtrekking deel uitmaakt van een militair, tactisch plan en dat ze zich niet terugtrekken uit de andere delen van het land waar ze de macht in handen hebben. "Onze terugtrekking is enkel bedoeld als tegenaanval tegenover de vijand. De mensen zullen binnenkort goed nieuws van ons horen", zegt Ali Mohamed Rage, woordvoerder van de rebellen.

Een woordvoerder van de Afrikaanse vredestroepen die het Somalische leger bijstaan, zei dat ze waakzaam zouden blijven voor het geval de terugtrekking van de rebellen een valstrik is. De Somalische en Afrikaanse troepen zullen niet meteen stelling innemen in Mogadishu.

Somalië wordt momenteel getroffen door extreme droogte. Honderdduizenden lijden honger en zijn naar vluchtelingenkampen getrokken waar de VN voedsel bedeelt. De VN heeft verschillende delen van Somalië uitgeroepen tot gebieden waar de hongerdood dreigt.