Bonte kleurenstoet op Amsterdamse grachten

In Nederland hebben honderdduizenden mensen de grachtenparade bijgewoond, het hoogtepunt van het jaarlijkse Gay Pride Festival. Vorig jaar waren er 380.000 bezoekers en volgens de organisatoren was er dit jaar meer volk.

Aan de optocht door de Amsterdamse grachten deden dit jaar 80 boten mee. Voor het eerst was er ook een Hindoestaanse boot, dat het taboe rond homoseksualiteit in de Hindoegemeenschap wil doorbreken. Ook Defensie had voor het eerst een eigen boot met daarop militairen in uniform.

Het COC, de Nederlandse koepelorganisatie voor holebiverenigingen, vroeg dit jaar vooral aandacht voor homoseksualiteit in het onderwijs. "Twee derde van de scholen besteedt er geen enkele aandacht aan", klinkt het. "Onbekend maakt onbemind. Dat leidt tot vooroordelen en homofoob geweld."

De weergoden waren de stoet dit jaar niet goedgezind. Net voor het einde van de rondvaart was er nog een zware stortbui. Volgens de organisatoren en de politie waren er geen noemenswaardige incidenten.

Het Gay Pride Festival zelf eindigt pas morgen. De hele week waren er verschillende activiteiten in de Nederlandse hoofdstad. Tussen lezingen en tentoonstellingen door was er gisteren ook een stilettorun voor travestieten (kleine foto).