Navy Seals bij slachtoffers helikoptercrash

In Afghanistan zijn 31 Amerikaanse en 7 Afghaanse militairen om het leven gekomen bij de crash van een NAVO-helikopter. Defensie geeft toe dat de meeste slachtoffers elitesoldaten waren van het Amerikaanse leger.

De helikopter (archieffoto van soortgelijk model) stortte neer in de oostelijke provincie Wardak. Het is nog niet volledig duidelijk of het om een ongeluk of een aanslag ging. De NAVO heeft de crash bevestigd en liet ook weten dat er "vijandige activiteit in de regio" was op het moment van de crash. Volgens een hooggeplaatste bron bij de Amerikaanse overheid is de helikopter "wellicht neergeschoten".

De taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de crash al opgeëist, wat wel vaker gebeurt bij dergelijke crashes. Naar eigen zeggen hebben ze de helikopter neergehaald met een raketaanval.

Het gaat om het hoogste aantal Amerikaanse slachtoffers bij één incident en het zwaarste verlies voor de NAVO-troepenmacht sinds het begin van de oorlog in het land in 2001.

Bovendien heeft Defensie intussen toegegeven dat het merendeel van de slachtoffers zogenoemde Navy Seals zijn, de elitetroepen van de VS die eerder dit jaar Osama Bin Laden hebben gedood in Pakistan. Het zou echter onwaarschijnlijk zijn dat het om soldaten gaat die tijdens die operatie in actie kwamen.

De Afghaanse president Hamid Karzai betuigde zijn steun aan zijn Amerikaanse collega Barack Obama voor het verlies. Obama zelf sprak van een "buitengewoon offer" en zei dat zijn gedachten en gebeden bij de families en nabestaanden zijn. "Ze dienden het front waardoor wij in vrijheid en vrede kunnen leven."

Burgerslachtoffers door luchtaanval NAVO

In de zuidwestelijke provincie Helmand zijn dan weer verschillende Afghaanse burgers, volgens sommige bronnen acht, om het leven gekomen bij een luchtaanval van de NAVO.

"Verschillende burgers kwamen om bij de luchtaanval van de NAVO in het district Nad Ali. We hebben een delegatie ter plaatse gestuurd om het incident te onderzoeken", aldus Daud Ahmadi, woordvoerder van de provinciale autoriteiten.

De NAVO bevestigt dat ze in de getroffen zone het vuur geopend heeft op opstandelingen. Een woordvoerder van de door de NAVO geleide troepenmacht Isaf laat weten dat ze "kort na de aanval op de hoogte werden gebracht van het feit dat de opstandelingen burgers gevangen hielden". "Deze zouden mogelijk aanwezig zijn geweest tijdens de aanval."